vluchtverslag 6-7-2020

Loon na werken,

Wederom was het weer tobbe in omtrent het weer. Heel de week erg wisselvallig. Hier en daar een training overgeslagen, omdat ik geen waarde hecht aan jakkeren in de stromende regen. Een buitje kan geen kwaad , maar zeker over de helft van de week zie ik het niet graag. Na de weervoorspellingen voor het weekend zakte je de moed alweer in de schoenen. Weercijfer een 3 en 4 met een zeer harde wind van achter. Probeer er maar niet naar te kijken en focussen op wat dat kan komen… Het weer van morgen is immers al een hele opgave voor onze weergoden. Helaas hadden ze in deze wel gelijk, het begon erg druilerig op de zaterdag en al snel werd er een losverbod opgelegd door het IWB. Tja wat ik daarvan op moet zeggen? Er zijn al genoeg mensen die hun woordje gedaan hadden en het blijkbaar erg hoog zat dat de duiven een dagje later gelost gingen worden. Tuurlijk baal ik even goed dat de duiven niet op de gewenste dag gelost kunnen worden, maar ik ga er niet heel de dag over lopen morren. Het is wat het is en we zullen het ermee moeten doen. Op de zaterdag avond had ik een feestje op de planning staan waarvan ik zeker wist dat het een latertje ging worden. Gewoon gaan, dan maar met kleine ogen de duiven opwachten niks nieuws voor mij. Na maanden lang binnen gezeten te hebben snak je naar deze avonden! Omstreeks half 4 was ik weer huiswaarts een schappelijke tijd en op mijn leeftijd heb je aan een paar slaapuurtjes al voldoende om de dag weer vol te maken. Een paar keer schudden met je hoofd een bakje koffie en met de krabber het hok in. De zondag begon overigens ook weer erg slecht laag hangende bewolking en motregen bah bah..het zit ons niet mee ook. Na hoopgevende berichten over opklaringen vanuit de kust begon ik de ik webcams vanuit de eilanden en Rotterdam te bekijken en zo waar de wind trok de boel open. Al snel na de opklaringen werden de duiven gelost . 

 

Peronne

Mijn 17 spurters werden om 11:45 gelost in het noorden van Frankrijk. Met een harde Zuid-Westen wind ging ik uit van circa 1820-1870mpm. Dat was dan omgerekend circa twee voor twee ..Tot onze grote schrik werden we om 13.54 al verrast door een aankomst van mijn Lorenzo doffer pff wat kwam die hard aan! Na een extra rondje viel meneer met volle overgave op de plank! Met een snelheid van 114 km/per uur arriveerde hij terug op het baggerdorp! Dit kon toch geen verkeerde tijd zijn? Na een hapering in het systeem moest ik hem ook nog is pakken om hem nogmaals over de plank te halen 13:54:24 en de bovenste van de lat! Vervolgens werd het weer erg stil…totdat ‘’de witte’’ van verre aan kwam denderen mijn 3e get viel zonder hinder van de harde wind tussen de huizen gemakkelijk op de plank. 13:00:39 . De duiven kwamen slecht af en hadden erg moeite met deze harde wind. Dit zie je ook in het verloop van de vlucht. Ruim 20 minuten concours op een vluchtje van 246km. Gelukkig zat ik dit weekend aan de goede helft en mis ik er slechts nog 1 ..dit is al een hele overwinning! Na een aantal duiven geconstateerd te hebben ging ik eens op de app kijken. Mijn eerste aankomst bleek om een hele vroege te gaan. We zaten met vier duiven in de club los op bijna 15.000 duiven! Wat een lekker gevoel is dit! Na vorige week een flinke klap met laatkomers en een slechte uitslag is dit toch wel een hele lekkere opsteker! Een goede blijft een goede dat blijkt maar weer. Deze doffer deed het voorheen alleen op vluchten onder de 85 in het uur, maar kan het ook gewoon met volle wind in de staart! Uiteindelijk spelen we 3 en 65 tegen 14.973 duiven , in de club was dit goed voor 3-13 tegen 489 duiven. We speelde slechts 5 duiven in de prijs en in groot verband 7 stuks. Het percentage viel tegen , maar je kan niet alles hebben helaas.

 

Tot slot,  

Na een spetter vroege duif op Peronne vol goede moed de 6 stuks opwachten vanuit Fontenay. Tja en of je het kan voelen we gingen vol nat! Keihard er onderdoor hoe bestaat het! Vorige week speelde 5/6 duiven nog prijs op Pontoise en nu komen ze een half uur na de prijzen aanzetten. In een uur 5/6 duiven thuis waar nog heel wat prik op zat! Soms kan je dingen niet plaatsen. Zo vertelde pa me een verhaal. Ze speelden ’s morgens in 1998 de 1e van nationaal Dax en 8/8 duiven in de prijzen! De voorgaande 4 overnacht vluchten bijna 90% prijs.  ’s Middags moesten er nog 12 duiven komen van Bordeaux ZLU, zelfde hok zelfde verzorging, zelfde soort duiven, maar ook daar keihard er onder door draaien. Heel de tuin zat vol , want bij van Dongen & de Bruijn ging het gebeuren! 5 uur na de laatste prijsduif kwam de 1e en in 2 uur alles thuis. Hij wordt er nog steeds kwaad over. Duivensport blijft voor verbazing zorgen! Komende donderdag staat de inkorving voor de Fontenay Sur Eure op het programma. Een optimale test voor mij om de duiven met een dag minder zo goed mogelijk aan de start te krijgen!

Allen veel succes

 

Max van Dongen !

vluchtverslag 30-6-2020

Klappen incasseren,,,,

 

Als je denkt de stijgende lijn te pakken te hebben, krijg je het deksel op je neus. Afgelopen weken zag ik een zichtbare verbetering in de aankomsten. De jaarlingen hadden de smaak te pakken en al mijn duiven schoven op in de uitslag. Met goede hoop korfde ik donderdag 26 duiven in voor de midfond vlucht vanuit Pontoise..Het weerbeeld was heel de week niet heel positief, extreme hitte en zaterdag een weeromslag waar je u tegen zegt. De vlieglijn was hier en daar bezaaid met een buitje iets wat naar mijn mening niet een heel groot probleem moet zijn zeker niet met een volle wind in de poepert. Met oog op zondag moest er zaterdag wel gelost worden, het weer werd alleen maar slechter in Noord-Frankrijk. Zaterdag morgen was het hier schitterend helder Nederlands weer, maar in de loop van de ochtend werd het slechter en slechter…Buitjes en zware bewolking en een harde wind mee. Meewind is eigenlijk tegenwind slechts 25% komt op tijd en de rest moet tegen de wind in terug kleunen. Na het vroege startsein dacht ik circa 11:00 draaien maar dat bleef uit hier. Pas om circa 14 over komt er een duif uit het noorden terug en precies op het moment dat die wil vallen komt er een sperwer over de hokken.. Met lange nekken zat meneer omhoog te kijken en verspilde een minuut of 4 door de aanwezigheid van de rover. Inmiddels zaten nummer 2 en 3 ook al hoog in de lucht en vertikte het ook om naar binnen te lopen. Het was een gezellige boel kan ik je melden heel de week ben je weer voor saus bezig. Gelukkig kan ik het in de loop van de dag redelijk van me afzetten en probeer ik de knop om te zetten naar volgende week. Het verloop was ook nog is erg slecht na een uur of twee werd het erg stil. Om circa vijf uur vielen er nog twee oude duivinnen helemaal verwilderd door de wind en regen. Zo miste ik er ‘ s avonds nog 3/26 waaronder mijn eerste en derde van vorig weekend dat zat me helemaal niet lekker. Rustig blijven vanavond wat afleiding zoeken een drankje doen en morgen de schade opnemen dat was devies , want duivensport is in alles natuurlijk bijzaak ;) Na een leuke avond ‘ s morgens er toch weer bijtijds eruit, hokken schoonmaken duiven voorzien van een bad en duimen op nog een nakomer gelukkig was daar vrij vroeg al de genopte jaarling die vorige week nog een keurige 40e speelde tegen 3258 duiven. De thuiskomst van de duivin maakte mijn morgen gelukkig al iets beter, overigens is deze duif ook even uit de running en haalt nauwelijks haar broedbak zo wordt de ziekenboeg alleen maar groter en groter wat een seizoen tot nu toe. De winnaars van het weekend waren Jaap den Uil en de Familie Verhey die 4 en 5 NPO spelen tegen ruim 29.000 duiven super gedaan allen! .

 

Dagfond/vitesse

 

Komend weekend staat er een dubbel programma op de planning. Op de dagfond gaan we naar Blois en op de vitesse naar Peronné 528km en 246km meende ik. Op de eendaagse gaan er ongeveer 6 of 7 mee een paar oude duiven die hun prijsje kunnen spelen , maar of ze hoge ogen kunnen gooien dat betwijfel ik. De rest van de kolonie gaat vrijdags de mand in. Wat het weer betreft je moet er vooral niet nu al naar gaan kijken wederom weer regen en harde wind mee, je wordt er bijna depressief van. 4,5 uur vliegen is niet meer dan een midfond vlucht op 500km.  Gelukkig kunnen we het weer van morgen al niet voorspellen laat staan dat van zaterdag. De eerste getekende is de ‘’950-17V’’ een oude duivin die dit jaar nog niet gemist heeft, maar niet vroeger dan bij de eerste helft van de prijzen gespeeld heeft. Deze duivin wint zijn prijsje wel denk ik. Mijn 2e getekende is ‘’Edje ‘’ een oude doffer die al wat leuke prijzen op zijn naam heeft en zaterdag ook mijn eerste was op Pontoise. Mijn 3e get is de Borsje duivin deze duivin vloog vorig jaar 4 prijzen op de dagfond en heeft best wat in zijn mars. Op de vitesse moet ik het allemaal nog even bekijken wat de week brengt.  

 

''de 950-17'' 1e get Blois

 

Tot slot ,

 

Wederom telt de afdeling 5 weer verliezen, circa 10% is nog onderweg. Zijn we dan te vroeg gelost? Zeeland ging ook rond onze koers los en kende ook weer verliezen. De afdelingen na ons hadden een glad concours met nauwelijks verliezen? Het is altijd makkelijk om achteraf te beoordelen en het is zoals het is. Overigens ging Noord-Holland eventjes na ons los en hebben en hebben zo onze laatkomers weer opgevangen. De laatkomers gaan door, komen terug en zien weer koppels richting het noorden trekken, ook dit kan een theorie zijn? We zullen het er mee moeten doen en doorgaan met de duiven die we nog hebben..

 

Veel succes iedereen!

 

Max van Dongen

 

Vlucht verslag 21-6-2020

 

 

Toewerken naar vorm…….

 

 

Na vorige week een degelijke uitslag gemaakt te hebben doen we het dit weekend rond dezelfde koers. Prima tijdduif, maar geen kop duif ook het prijspercentage was iets minder dan verleden week. We zullen het er mee moeten doen helaas. Zeker doffers hikken tegen de vorm aan en in de loop van de tijd moet dit toch los barsten. Elke week pak ik duivinnen voorop iets wat andere jaren zeker niet het geval was. Vorige week 7/12 programma duivinnen prijs en deze week 8/12 duivinnen in de prijzen. Dat spel hebben we hier eindelijk onder de knie. Wat was het probleem? Ik maakte het veel te moeilijk voor mezelf en was te lief. Doordeweeks waren ze stierlijk vervelend en trainde slecht. Nu krijgen ze 1x daags 25 gram voer en daar moeten ze het mee doen. Ze stormen eruit en stormen naar binnen zo hoort het! De doffers beginnen nu hier en daar met het stoten van een pennetje dat kan soms het laatste zetje zijn.

 

De vlucht,

 

Na wat losse buien en donkere wolkenvelden konden de duiven redelijk bijtijds eruit. 09:00 los westen wind ? Wat ik al op verschillende kaarten zag, is dat de wind zeker niet 100% west was. De berekeningen liepen dus een beetje uiteen. Gelost met een Zuid-Oosten wind , vervolgens draaide die naar zuid, zuid west. De duiven zijn massaal via de kust het land ingetrokken dat moest haast wel. De snelheden op de eilanden waren hoog iets wat met een westen wind normaliter niet het geval is . Later werd mijn beredenering bevestigd door verschillende liefhebbers uit Zeeland. Duizenden duiven trokken over de kust richting de Randstad. Kwart voor/ tien voor was rond de 1400mpm daar ging ik persoonlijk vanuit. Pa besloot net voor de aankomsten nog even een bezoekje te brengen aan het toilet. Hij had zijn hielen nog niet gelicht en er zat een duif boven het hok. Ik heb niks zien komen en had zeker nog niks zien vliegen. Na een ere ronde van een seconde of 15 landde ze met veel kabaal op de plank. Het was de ‘’185-19’’ met een constateringstijd van 12:41:27. Een prachtige genopte jaarling duivin waar ik altijd al een hoge pet van op heb gehad. Leuk dat dingen soms wel is lopen zoals je hoopt. Enkele minuten na mijn eerste kwam Lorenzo eraan, pal vanuit de kust viel meneer met grote halen op de antenne. Mijn getekende was binnen dacht ik! Vorig jaar won deze doffer 5 prijzen op 5x zetten en werd 14e asduif midfond in ons samenspel ,dus genoeg krediet opgebouwd om hem bij mijn bovenste te zetten. Uiteindelijk begin ik met de 15e van 942 duiven en de 40e van 3258 duiven en speel 12/28 duiven in de prijzen. Om nou te zeggen het is dramatisch nee dat zeker niet , maar soms is de wil groter dan de realiteit. Deze variabele wind, 2 nachten mand en 300km + bleek een hele kluif voor mijn domme jaarlingen te zijn. De totale lossing van vorig weekend is al een hele leerschool! Elke week krijgen ze het spelletje meer en meer door. Op deze weg door gaan dan komen die vroege duiven vanzelf! Het moet wel beter de komende weken, dus er zal nog even hard gewerkt moeten worden!

 

 

‘’de genopte 185-19’’

 

De oude knar,

 

Vorige week had ik een oproepje geplaatst, naar een oude knar die zich wekelijks nog laat zien in de bovenste 25% van de uitslag. Zo kwam ik op ‘’ de Rondo 12-499’’ van Joost Wattel uit Colijnsplaat. Een duivin van 8 jaar oud die nog steeds het prijs vliegen niet verleerd is.. De duivin zat nog zo strak dat ze besloten hadden om haar bij de jongen te gooien. Ze was jaren lang een kweekduivin, en vorig jaar moest ze plaats maken voor vernieuwing, dus daarom nog even een paar keer proberen op de natour , 2 weekjes trainen en 4e asduif natour worden in het samenspel. Een goede blijft een goede! Dit seizoen zit ze gewoon tussen de weduwduivinnen en speelde ze t/m 14-6 3 prijzen op 3x zetten.

 

 

‘’ de Rondo 499-12’’

 

 

Tot slot,

De komende dagen voorspellen ze een hittegolf met een dag of 4 boven de 30 graden, wat dit voor invloed gaat hebben met inkorven zien we van de week wel. Ik bekijk het dag voor dag en aan de hand daarvan ga ik korven. De jonge duiven africhting van de week zal wel niet door gaan lijkt me? Vanmorgen hebben die van mij voor het eerst hun kilometers van huis gemaakt. Pa had ze gisteravond al gepakt. Waterbakken eraan rustig in de mand en s ‘morgens losgelaten op een kilometer of 10. Ze kwamen in een groot koppel aan prima zo voor de eerste keer. Zorg ervoor dat je genoeg drinkt en dat zie ik jullie volgende week!

 

Max van Dongen

 

Vlucht verslag 14-6-2020

Het fundament is gelegd….

 

Na vorige week een waaivlucht met volle wind in de staart nu een pittige vlucht met een zuid oosten wind wederom uit Noord Frankrijk. De hele week was het al stabiel en rustig weer met in de loop van de week opklaringen en stijgende temperaturen iets waar we met de hokken hier altijd om juichen duiven lopen gigantisch op met warm weer en vinden het heerlijk. Je ziet ze gewoon van dag tot dag beter worden dat is gewoon genieten als liefhebber! Na vorige weer verliezen en een gewonde had ik een goede uitslag wel even nodig. De afgelopen weken heeft er best ingehakt, elke week kostte het me veren deels door de jaarlingen die natuurlijk niet beschikken over een rijke ervaring , maar toch blijft het zuur als je duifjes niet wederkeren van hun vlucht.

 

Voeren,

 

Eerder deze week stuitte ik op een probleem met mijn weduwnaars. De duiven waren veel te wild en hadden 0.0 geleden van de vlucht uit Niergnies.. Dilemma wat moet ik doen?? Normaal gesproken komen de weduwnaars bij mij doordeweeks niks te kort, maar misschien heb ik dat wel te letterlijk genomen want ik gaf ze altijd volle bak met als gevolg dat ze in de loop van de week niet te hanteren zijn. Gelukkig had duivenvriend Jos Nijman een simpele oplossing Max zei die nu ga ik even serieus zijn.. Woensdag morgen beginnen met een halve lepel en na uur de restanten weghalen dit doe je  ’s avonds weer. Geloof me, donderdag eten ze hun portie zonder lange tanden op zei die! Ja hoor de donderdag werd het een schranspartij de doffers waren echt aan het eten i.p.v. aan het spitten in de bakjes. Nu kom je op een doorsnee vitesse wel weg met dit probleem maar zodra het wat verder wordt op de midfond of dagfond zijn die laatste 3 voerbeurten essentieel. Nu werd het zaterdag zeker geen makkie dus blij toe dat ik er op tijd achter was. Ik geef ze liever wat extra mee dan minimaal te voeren. Gelukkig ben ik jong en sta ik graag open voor feedback!

 

 

 

De vlucht,

 

Na een broeierige vrijdag konden de duiven gepakt worden even tonen , eten en dan naar de club. Ik zit in de shift van 19:00-19:30. Alles top geregeld zeker met de twee inkorfploegen ideaal nu! De eerste weken was het een beetje zoeken, zeker met één ploeg en 35 spelende liefhebbers. Complimenten naar de vrijwilligers! Na een kort nachtje werden de duiven om 08:15 gelost in Péronne soms ben ik daar veel te eigenwijs in. De avond voor de wedvlucht ga ik graag op stap en kom dan in de latere uurtjes weer thuis met als gevolg dat ik soms met kleine oogjes voor het hok zit. Mochten we in de loop van het seizoen een dubbel programma hebben doe ik tussendoor vaak nog een tukkie. Lijk wel een oude vent als ik dit zo vertel, maar goed. De aankomst tijd liep best wel een beetje uiteen, zuid oosten wind kan gigantische verschillen opleveren. Na verschillende meningen in de groepsapp ging ik uit van circa 11:05 -11:10 Wederom ongeveer de tijd dat je had moeten draaien voor een vroege! Circa 11 over komt er een duif aanvliegen pal uit het westen. Het was de 3 jarige duivin Ceesje gekweekt door Cees Broekhuisen uit Gouda. Het is een vreemde vogel en absoluut geen binnenloper. Bij thuiskomst heeft ze gemiddeld 3 daken nodig om de plank te raken en doordeweeks is ze altijd lekker dwars. Kortom spanning alom toen ik zag dat het Ceesje betrof die als eerste huiswaarts was gekeerd. Ze deed haar vaste ritueel en verspilde een keurige halve minuut. Daarna werd het even stil enkele minuten zag je niks.. De tijd tikte door, wordt het dan weer zoals vorige week? Totdat pa een duif zag ter hoogte van mijn oude basisschool als een stipje zeilde die naar zijn hok het was de 980-18 het jongere broertje van mijn ‘’171-17’’ een van mijn beste duiven op het hok.  Het doffertje is een late van 2018 en is in 2019 enkel mee geweest voor de africhting op de naam van mijn vader. Dat geeft hoop een nieuweling die aanklopt is altijd fijn om te zien. In de minuten erna bleven er duiven komen zelfs mijn jaarlingen hadden het licht gezien. Met als resultaat dat 16/29 ingekorfde duiven prijs hadden en ik in de vereniging begon met 13-27-42-65 tegen 1049 duiven, 26-64-103-144 tegen 3476 duiven , in het rayon was het goed voor 19-47-90-105 tegen 1667 duiven. Wat een verbetering vergeleken met vorige week. Zijn mijn jaarlingen er doorheen? Tuurlijk is het leuk om een tijdduif te draaien maar het verloop in mijn aankomsten geeft mij hoop voor de toekomst! Dit zijn vaak van die tekens die in het verleden hebben bewezen dat de motor is gaan draaien. Roel Strijker ging er met de bloemen vandoor en boekte voor een keurige overwinning met zijn 1e get. van harte met dit mooie resultaat!  

 

''Ceesje''

 

De oude witpen,  

 

Maanden geleden haalde ik deze doffer al aan, hij zit momenteel nog op het hok omdat ik grote waarde hecht aan een bepaalde hiërarchie in een hok. De oude witpen zit in een broedhok boven mijn ‘’949’’ wat met afstand mijn beste duif ooit is. Door in zijn directe omgeving zo weinig mogelijk te veranderen heb ik die doffer laten zitten. Deze oude weduwnaar speelt nog steeds wekelijks zijn prijzen en dat is erg leuk om te zien op compuclub. Verre weg de oudste duif in concours en zich nog steeds wekelijks klasseren bij de voorste 25%. Vaak krijg ik verschillende vragen waarom ik hem nog steeds speel. Is het niet goed geweest? De vitesse vluchtjes doet hij met 2 vingers in zijn neus en speelt elke week nog prijs met alle weertypes. Voor mijn volgende blog ben ik opzoek naar meerdere oude knarren die zich nog wekelijks laten zien? Deze weduwnaar is van 2014 dus iets rond die koers zal super zijn. Vaak zit er een mooi verhaal achter deze duiven! Stuur mij even een pb met wat info dan maken we er samen wat moois van!

 

 

 

Aankomende donderdag is het alweer inkorven voor de 1e midfond vlucht vanuit Pont St Maxence. Nu de batterijen weer opladen en volle bak naar zaterdag.

 

Iedereen succes!

 

 

 

Tot de volgende keer

 

 

 

Contact: maxvd37@gmail.com

 

 

 

Vlucht verslag 7-6-2020

Een slechte repetitie, is een goede

generale…..

 

Poeh, na de pittige vlucht van vorige week een waai vlucht vanuit Noord-Frankrijk. ‘s avonds met pa nog over gehad welke duif er als eerste zou arriveren , welke snelheid ze gingen halen hoe laat los? Allemaal van die vaste dingen waar er vaak op de dag van inkorving over gesproken wordt. Vroeg in de morgen even een klein berichtje naar Martin van Zon gestuurd hoe die naar het weer/snelheid keek? Ze gingen hard maar hoe hard dat was even afwachten, laat je vooral niet verrassen. De duiven gingen er redelijk bijtijds uit iets wat ik altijd graag zie eigenlijk zonder eigenlijk bijzondere gedachtengang daarbij. De beredenering van Martin zette me wel even aan het denken. Hij gaf verschillende voorbeelden over het vervoer van duiven die dan de hele nacht rijden en dan ternauwernood op tijd de lossingsplek bereiken en vervolgens vroeg gelost worden. Deze concoursen werden bijna allemaal een lastig verhaal. Dat de vlucht van vorige week er wel ingehakt heeft blijkt over de aantallen die er vrijdag zijn ingekorfd zo’n 150 minder dan vorige week. Er zijn er weer zat weg dus en dat op het moment dat de vluchten eigenlijk nog moeten beginnen.

 

Eerder deze week,

 

Het gerommel op de social media kanalen begon van de week al vroeg nadat ik een mogelijke verklaring had geplaatst over de massale verliezen van rayon blauw in de afdeling 5. Gelukkig kreeg ik veel positieve respons in mijn onderzoek. Het was ook geen verwijt naar iets of iemand.. Ik wilde naar een verklaring zoeken voor de verliezen. Het probleem kwam door een aantal factoren voor mijn gevoel,  Inversie, vreemde hoek, weinig vliegritme, en wellicht overgetrokken duiven. Enkele uren nadat ik het stukje geplaatst had, stroomden er reacties binnen en ook Martin van Zon kon zich goed vinden in mijn conclusie en vroeg of die het mocht plaatsen met de credits naar mij. Leuk compliment van iemand die mij regelmatig op een positieve manier de les leert.

 

Nakomers,

 

Voorzichtig of in het ritme houden? Duiven die zondag morgen voor 10:00 thuis kwamen zouden in principe moeiteloos mee kunnen naar een waaivlucht van 214km. Toch heb ik er voor gekozen om het van dag tot dag te bekijken. Zeker de weduwnaars in het ene hokje hadden blijkbaar een beste douw gehad. In het ene hok met 9 weduwnaars waren er ‘s avonds 5/9 thuis en het andere 6/7 waarbij de 7e ‘s morgens voor half 7 al op de klep zat. Uiteraard bleef het ene hokje achter op de trainingen, duiven hadden aardig wat kilometers gemaakt en dat zag je in de loop van de week in herstel en verenpak. De laatkomers zaten gewoon niet naar mijn zin. Tuurlijk het is wel zo dat ze met 100 per uur naar huis komen vliegen, maar ik was er 100% van overtuigd dat het niet mijn eerste zouden zijn. Meegerekend dat ze niet scherp zitten en zichzelf snel laten omduwen door de wind en dus de hele dag weer onderweg zijn. Weekendje op eigen hok paar uur met de duivin gezeten en dan maar knallen op Peronne. Bij een beetje weer voorzie ik ze nog van een klein lapje en thats it!

 

De vlucht,

 

Nadat het startschot om 08:35 gegeven was,  begon het rekenen circa 10:30 voor 110km per  uur. Achteraf ook de snelheid die de eerste duiven maakten in het concours. Maar pas op eind 36 komt er een duif aansperen iets voor de buien dook ze op de plank 10:37:00. Het was het aanvliegertje een duivin van 4 jaar en wat de naam al zegt een opvanger die hier enkele jaren geleden is komen aanvliegen. De moeder is van Huub Hermans gekoppeld op een duif van Koen Minderhout en een duifje die mij jaarlijks nog steeds verschillende keren regelmatig verrast, hoe gek kan het lopen met aanvliegers… Vervolgens werd het stil..en de donkere wolken wonnen het van de zon. Een giga stortbui van een minuut of 7 met hagel en dikke druppels.  Pff stond je dan, 3 maanden gewacht op het vliegen met duiven en dan sta je in de hagel op je duiven te wachten. Het hoort er allemaal bij dat blijkt maar weer. Pas na het stoppen van de hagel kwam nummer 2 uit zuid westen aanscheren het was Fransie van Fransie Weggers een doffer met een spectaculaire landing Fransie kijkt niet zo krap en valt altijd netjes ineen keer op het hok een echte hanger die ik zeker ga pakken op de dagfond dit jaar! Zo kwamen nummer 2 t/m 9 wel kort op elkaar en hadden duidelijk flink wat regen gehad de laatste kilometers. De bui die vanaf Dordrecht kwam hebben mijn clubgenoten minuten later pas gehad nadat ze het eerste deel van hun duiven al binnen hadden. De echte spurters ontbreken hier gewoon. Plus mijn jaarlingen zijn nog aan het zoeken i.p.v. van op tijd komen hier snij ik mezelf weer in de vingers door mijn jaarlingen met een gebrekkige opleiding de baan op te sturen. Al doende leert men zeggen ze. Wederom gaan de felicitaties naar Comb. van Helden! Een goed begin is…..

 

´´Aanvliegertje´´

Tot slot,

 

Na enkele weken alleen gespeeld voor de africhting gaan we vanaf volgende week dan eindelijk voor de punten spelen! De jaarlingen hebben afgelopen 2 weken 2 totaal verschillende omstandigheden doorlopen en hebben er voor mijn gevoel genoeg van geleerd. Het kost me gewoon elke week veren helaas. Dit weekend ben ik er weer 2 kwijt en een gewonde, de gifbeker moet leeg. Hier moeten we doorheen komen en de duiven in de juiste vorm proberen te krijgen.

 

Tot volgende week,

 

Vluchtverslag 1-6-2020

Hazeldonk,

 

Jaja we zijn eindelijk van start gegaan met de eerste wedvluchten van het seizoen. De eerste bedoelingen van de vluchten zijn enkel het registreren van de aankomsttijden, dat dan samengebonden wordt in een vluchtverloop. Een prima alternatief voor menig melker, het spelelement blijft hierbij van kracht. Het telt alleen niet voor de befaamde kampioenschappen. Hier zullen we het voorlopig mee moeten doen en daar mogen we met zijn allen heel blij mee zijn, denk ik. De eerste africhting was vanuit Hazeldonk dat ongeveer vergelijkbaar is met de afstand van Meer. Het was 2x knipperen en het was voorbij. Verre van ideaal voor mijn duiven. Zwaar op de voorhand harde poepjes wind en dan met de grote groepen door kachelen naar het noorden. Iets waar ik elk jaar weer tegenop zie, enkele jaren geleden verspilde ik al een 1e prijswinnaar in de kring op een africhting vanuit Meer. Logisch dat verschillende hokken in omgeving van Dordrecht deze africhting vaak overslaan. Nauwelijks 30km en dan met 15.000 los is vragen om problemen. Echter het begon bij mij na enkele maanden ook gewoon te kriebelen dus twijfelen om niet in te korven zat er echt niet in! Na een miscommunicatie met afdeling 6 werden de duiven gelost om 10:30. Gejaagd door de wind haalde ze snelheden van ruim 100 per uur. Iets wat ik op zo’n kort stukje nog nooit gezien had. En ja hoor uit het Noorden kwamen 3 duiven aanzetten, grote klappen en draaien dan weet je het al. Dit ga ik niet goed maken. Het waren de 950-17, 169-19 en de 276-17 kort gevolgd door nog 2 oude doffers. Ze zaten in een seconde of 15 alle 5 in de klok. Vervolgens werd het een invasie. In een minuut of 3 zaten er 20/36 in de klok. Te weinig geleerd dacht ik al, de jaarlingen zijn relatief stom dus hebben echt wel even een paar vluchtjes nodig om er helemaal doorheen te komen. De andere duiven waren voor het afslaan bijna allemaal thuis. Dat ik niet vroeg zat in het concours had ik wel een beetje ingecalculeerd. Vluchten zat en geduld hebben, de beste verliezer zal er uiteindelijk komen. Duivensport is over het algemeen veel incasseren en vooral sterker terugkomen.

 

 

 

IJsselstein,

 

De vlucht vanuit Oost-Brabant liep even anders dan we gehoopt hadden. Nadat de Belgen nog even dwarslagen had de afdeling besloten om naar het Zuidoosten te rijden. Een logische gedachtegang en de enige optie om kilometers te maken in eigen land. Later in de week werd wel bekend dat we de week na Ysselstein wel Frankrijk in mogen of zelfs in Quievrain mogen staan. Wie had dat durven dromen enkele weken geleden?

 

Strakblauw, vreemde vluchtlijn en een harde wind. De duiven hadden het erg lastig met deze omstandigheden. Door de wind zijn ze massaal naar de kust getrokken en met grote koppels richting het noorden geklapt. Hier in Sliedrecht heeft het tot een uur of 15:00 duiven gedruppeld, daarna was het muisstil. Het was te warm en de duiven waren het zat. Ik miste er ‘s avonds nog 8 van de 36! Waaronder mijn beste dagfondduivin van vorig seizoen. Tja jullie mogen wel weten dat ik er toch slecht van geslapen heb. Vroeg de wekker gezet en de nakomers opwachten dan maar. Ja hoor daar zat de 148-19 op me te wachten. Koerend voor het duivinnenhok zat meneer zich uit te sloven voor de dames. Dat gaf hoop! Vervolgens een half uurtje later zat IJzeren Rinus van Jos Nijman op het hok. De duiven hadden gevlogen maar niet geleden! Ze waren zaterdag op tijd gestopt met vliegen en hadden een rustig plekje opgezocht. Enkele minuten later kwam de Late Jos aangestormd, gek dat er nog zoveel prik op zat! Hij kneep van grote hoogte naar beneden in een keer op de plank. Later in de ochtend arriveerde mijn oude dagfond duivin nog en haar zoon ‘’Edje Junior’’. Pff, wat een opluchting…en zo had ik voor half 9 al 5 duiven thuis gehad van de 8 die ik miste. Een echte spekkoper als ik mijn omgeving op de app moest geloven. De duiven kwamen slecht na. Verschillende topliefhebbers hebben duiven ingehouden of niet gespeeld, ieder zijn keuze, maar de duiven die hiervan thuiskwamen hebben super veel geleerd! De laatkomers heb ik voorzien van een herstelcapsule van Gert-Jan Beute. ‘s Avonds stond de geplande Belga Magic op de planning, die ook zonder laatkomers/raar verloop gewoon uitgevoerd wordt. Gewoon elke 4 weken steek ik zo’n pil op.

 

Dat vluchten als Ittervoort en Reusel een beter verloop kende vind ik niet zo gek. Als je kijkt op de kaart, liggen die plaatsen veel meer op de oorspronkelijke vlieglijn dan IJsselstein. Hierbij een kleine afbeelding die mijn gedachte meer in kaart brengt.

 

 

Blauwe lijn: Reusel-Almere

 

Zwarte lijn: Ittervoort- Oosterhout

 

Rode lijn   : IJsselstein-Sliedrecht

De splitsing die de rode lijn betreft, zijn de bestemmingspunten van de afdeling 5. 

 

 

Duiven waren erg nerveus bij thuiskomst. Toen ik zag dat het een 2 jaarse fondduivin betrof die als eerste huiswaarts was gekeerd, wist ik genoeg. Het wordt een lange duivendag. Fondduiven zijn veel rustiger, jakkeren niet in de grote koppels en komen in hun uppie naar huis. Vandaar dat de marathon mannen het concours op rolden.  De 2e duif was de 130-19 de kruisborst. Als een stipje kwam ze naar beneden. Alleen daarna alsmaar rondjes draaien en vliegen. Wel eentje waar ik nog veel van verwacht! Het is een duif aan moeders kant van Elkhuizen x het oude soort van de super 99 van Comb. Strijker. De winnaar van het weekend was Comb. van Helden. Van harte mannen met de 1e prijs keurig gedaan! We gaan door naar volgende week!.